Kváskové pečení






Tak jsem se zařadila mezi příznivce kváskového pečení.

Inspirovala mě jedna rozhlasová reportáž, kde se mluvilo o tom, jak klasické kvasnice nedělají dobře bříškům kojenců. Narozdíl od kvásku. Ten způsobuje pomalejší kynutí a při trávení tak už nečiní problémy.  Kvásek jsem si podle doporučení sehnala díky "kváskové mapě". Můj nejbližší kváskový díler, paní Martina, se mnou strávila několik dlouhých minut v mrazu na parkovišti v Neratovicích, aby mi vysvětlila, jak kvásek "nezabít" a že nejlepší recepty najdu u "Cuketky". Pak jsem teda odevzdávala tu práci o hned poté jsme jeli na Velikonoce, tak jsem měla obavy, aby mi fakt "nechcíp". Ale to se nepotvrdilo, protože se mi minulý týden "vykulila" moc pěkná "šumava bez hnětení". Děcka nic neříkaly (tzn. dobrý) a manžel chválil, takže dobrý. Jsem motivovaná i nadále. Právě mi tedy kyne další šumava a večer se chystám na mazanec podle "Maškrtnici". Kvásek je celkem "v kondici", tak se asi taky brzy přidám na kváskovou mapu. A mezitím ho pro jistotu rozdistribuuju mezi sousedky, kdyby třeba náhodou omylem fakt "chcíp".

P.S. Všechna slova v uvozovkách jsou běžná kvásková terminologie, žádné rouhání. Už jen číst ty recepty je docela sranda. 

Žádné komentáře:

Okomentovat